Twee woonhuizen, een winkelwoonhuis en twee bouwdelen (voormalig stalgebouw) hebben sinds eind december een monumentale status. Door het onderzoek voor de aanwijzingsprocedure weten we nu meer over de geschiedenis, bewoners én bedrijven die er gevestigd waren.
Subsidie toegekend voor digitaliseren collectie Ramazzotti
Onze collectie Ramazzotti kan, dankzij een subsidie toegekend doorde Historische Vereniging Oud Leiden, gedigitaliseerd worden. Dit is een collectie metdocumenten uit de periode 1572-1574. Ze gaan over het beleg van Leiden en zijn in 1957 gekocht door het Leids archief. Het zijn belangrijke, maar nogonbekende en moeilijk leesbare bronnen. Daarom gaan we de stukken niet alleen scannen maar ook uitschrijven. Dit is nu mogelijk dankzij deze
subsidie.
Versoepeling subsidieregelingen maakt isoleren monumenten toegankelijker
Per 1 januari 2024 zijn de subsidieregelingen voor het isoleren van monumenten versoepeld. Hierdoor kunnen meer monumenten met behulp van subsidie geïsoleerd worden. Dat is goed nieuws voor alle monumenteneigenaren!
Altijd al willen weten hoe je als historische vereniging het beste om kan gaan met collecties? Vanaf 29 februari start de cursus Goed Bewaard. Verschillende onderwerpen komen aan bod. De lessen worden gegeven
door onze erfgoedexperts.
Vanuit het project Metamorfoze van de Koninklijke Bibliotheek hebben we subsidie ontvangen. Hiermee kunnen we drie Indische archieven grotendeels conserveren en digitaliseren. De archieven bevatten stukken gerelateerd aan Indonesië toen het nog Nederlands-Indië was en vlak daarna. Het doel van het project is om Indisch erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken.
Elk jaar komen er nieuwe archiefstukken openbaar. Dit zijn stukken die niet eerder in te zien waren. Het is dus ieder jaar weer bijzonder wat er openbaar gemaakt is. In samenwerking met Erfgoedcafé Leiden en BPlusC organiseerden wij daarom Openbaarheidsdag 2024. Tijdens deze middag presenteerden we een aantal interessante bevindingen uit het archief. Op onze website is het volledige overzicht met alle openbaar gemaakte archiefstukken te vinden.
Maandag 19 februari 2024 ontvingen wij het ongelofelijk verdrietige bericht dat Elly Renema-de Jong, receptioniste bij Erfgoed Leiden en Omstreken, op 60-jarige leeftijd plotseling is overleden, na een dienstverband van ruim 30 jaar.
Elly was een begrip voor iedereen die een
bezoek bracht aan de Boisotkade. "Die vriendelijke mevrouw bij de balie". Niemand kon om haar heen. Wij verliezen een lieve collega die ons graag vertelde over haar reizen en dan het fotoalbum liet zien, met prachtige foto's die haar man Jan had gemaakt. Een gastvrouw met een groot hart. Trots op wat ze betekende voor de organisatie en dat was wederzijds. Eerlijk en gul. Bij een geboorte werd elke collega verrast met een bezoek van Elly en cadeaus voor de kleine. Elly's overlijden slaat een gat in onze organisatie. Onze gedachten zijn bij haar man Jan en poes Mischa.
Er is gelegenheid om Elly te gedenken en om jouw herinneringen in het condoleanceregister te noteren. Je kunt hiervoor terecht bij Erfgoed Leiden en Omstreken aan de Boisotkade 2a.
Vondst van de week
Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via de website, X, Facebook en Instagramhouden zij je op de hoogte.
#VVDW: Resten van rococo stucwerk gered uit
container Stucwerk afkomstig van een inmiddels verdwenen stucplafond uit Steenschuur 7. Het pand had in de achttiende eeuw een indrukwekkend interieur, versierd met fraai rococo stucwerk. Ruim honderd jaar geleden verdween dat door de bouw van de naastgelegen kerk. Een paar resten bleven zitten, en die verdwenen in de container met een verbouwing in 2007. Oplettende Leidenaren vonden ze en zo kwamen ze terecht bij Erfgoed Leiden en Omstreken.